• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • terengganU~

    2010/06/20

    assalamualikum semua! pada hari yg indah lagi permai ni kan, aku nk la jugak cerita kat semua org pengalaman aku pi TERENGGANU pada 14 hb sampai 18 hb yg lalu...di sinilah bermulanya...




    14-15 june 2010

    bertolak dari penang ke kuala tganu..nak la jugak crita conflict dalaman antara aku dan parents aku sebelum bertolak..hahaha...mula2 rsa geram sket je (besar semut kot)..tp lama2 baru aku phm knapa tercetusnya conflict ini..nk tau x sbb apa??sbb parents aku SAYANG aku la..hahahahaha.. *perasan sket ja :P*

    p/s: kita berdialogue sket k.. :))


    muka ketat: bapak, hari Isnin bersamaan 14 hb jun i nk p tganu boleh x? kwn abg kawen... *selamba ja ckp*

    bapak: erm..erm..tganu?JAUH TU!! tganu kat mana??

    muka ketat: mmg la jauh..dh nama pun tganu..ha, kat KUALA BERANG!

    bapak: oh..kuala berang..sapa lg nk ikut naik bas sama2?

    muka ketat: ada la sorang kwn "HAJAR bukan nama sebenar" tp dia naik bas kat butterworth.so, kat sini i naik bas sorang2 la..xpa2..sbb hari tu pi melaka balik sorang2..ok ja.. *bg sedikit alasan ya di situ*

    bapak: BAHAYA!!kalau la bas rosak.bas itu, bas ini *bebelan yg pnjg*....apa nk buat??

    muka ketat: bapak, just think positive k.. *muka sedikit ketat*

    bapak: xtau la, pi tnya mama..

    muka ketat: mama, dh bagi la..mama kata tnya bapak.. (@-@)

    bapak: so, ni nk pi jugak la????????

    muka ketat: nak la..bukan pi mana pun cuti ni..dpt jln2 pi tganu ok apa..lgpun p mkn umah kenduri ja..

    bapak: ok lah mcm tu.nk tiket brapa hb, bas apa, pukul brapa???

    muka ketat: *explain*

    HA! itulah sedikit sebanyak conflict between a beautiful daughter and a caring father.. =)

    okeh2..jom smbung cerita dlm bas tu plak..hahaha..dlm bas aku xbuat apa2..just tengok permandangan yg xbrapa nk nmpk sbb gelap gelita atau nama lainnya ialah malam yg pekat mcm ayaq kopi xletak susu,,hahahaha..lepas tu pasang la mp3 yg dihadiahkan oleh rakan2 sewaktu my bday yg lalu (yana,nisa,syud,rai,zaty n nani)..bila dh dengaq lagu..mata pun seakan2 asyik dengan lagu2 itu,lalu mataku umpama mabuk..haha.mabuk di sini mcm mata dah xlarat nk buka..so apa lagi.TIDO!!sedap aku dok tido siap mimpi lagi..tiba2..jeng3!! tiba2..org depan seat aku..mmg la nk kena! dia laki, berbadan gempal (bukan sedikit tp bnyk la jugak), dengan selamba badaknya menolak seatnya dengan sebawah2 yg mungkin.. *apa dia ingat seat tu KATIL KA??* so apa jadi kat aku?? muka ketat la..terus terjaga dari tidoq sbb xleh nak lena dh.. ya la..kaki aku kan sedikit pnjang dari rkn2 yg lain, so bila dh turunkan seat dia, aku xsempat nk lipatkan kakiku yg panjang tuh!! (sangat2 geram okeh) tapi aku cuba jer sabar dan sabar dan SABAR sampai la tiba kat stesen bas kuala terengganu,,bertemu la dgn HAJAR bukan nama sebenar dan berbual2 sementara menunggu cik anis tiba bersama abgnya yg sedikit kacak.. oh maaf..abgnya yg sedikit baik hati :P..eh lupa plak, cik zahidah juga ada ya..dh smpai naik keta..setelah beberapa minit di dlm kereta, smbil berbual2 dgn rakan2..kmi pun tiba di KUALA BERANG!atau yg lebih terperinci di umah cik anis..salam2 dgn kluarganya,mkn dan kami (muka ketat, hajar, zahidah) TIDUR dgn jayanya!! hahaha..mungkin sbb kepenatan..selepas tidur, kami bgn dn mkn..then cik anis ajak kami pi mandi kolam!!WHAT????mandi kolam???ish3..aku dgn rasminya nk gtau yg aku takut nk mandi2..xkisah la dkt kolam ka, pantai ka, laut ka,,semua la aku knferm takot..yg xtakot tu dlm toilet ja..hahaha..nama tempat tu SEKAYU!!nseb baik la kolam dia tu mcm baby pool ja..so dgn takut2 aku pun berendam2 kaki mcm badak ja..lps tu baru memberanikan diri menyelam2 bdn dan sebagainya..hahaha..SERONOK la jugak...dlm berendam2 tu pun smpat gk km bergossip2..hahahaha.. *jgn jeles okeh!!*sedang asyik bergossip dan memikirkan masa depan..chewwahh~kami mula terasa gatal2 manja.. *bukan gatai gedik okeh* (gatal= itchy)..dan tiba2 baby pool yg dipenuhi manusia td semakin berkurangan... sbb apa??? jeng3..cuba fikir...hahaha..sbb diorang kata ada TAHI ULAT!!! jgn tnya sbb aku pon xtau apa bnda tuh,,mungkin juga ulat yg cuba membuang air besar atau sebagainya...mmg GATAL sngat2 okeh..kulit2 i yg lembut bak baby baru lahir juga sedikit sensitip mula menunjukkan tompok2 merah mcm kna gigit nyamuk la...so, sepanjang waktu itu kami semua seakan2 menjadi beruk sekejap..kenapa??sbb asyik dok tergaru2 ja..hahahaha..mmg lawak dan satu kenangan yg xakan aku lupa la..mana senang dpt jadi beruk wooo...hahahahah!!balek sekayu tu rehat2 kan badan yg gatal2..kuar jalan2 ngn cik anis dan ayahnya,,dan mlm kmi menjadi chef yg terhebat di dunia..especially cik hajar bukan nama sebenar..kami telah berjaya menggorengkan sayur kubis (yg dipotong oleh hajar dan muka ketat) campur karet (yg dipotong oleh muka ketat) dengan jayanya,,smbil mggoreng *mcm org pro* kami xtau nk letak garam brapa sudu.. rsanya dok tmbah garam bnyk kali dh tp xmasin2 gk..hahaha..aku yg gatai tngn ni dok letak serbuk kunyit lebih2 plak...so, sayur tu rasa dia mcm xbrapa masin (tawar) dan rasa kunyit yg melampau..hahaha..tp bila mkn ngn nasi SODAP!!!smpai menjilat jari kaki..(eh silap, jari tgn la) hahaha,,,lps kenyang,,,tlg2 angkat apa2 yg ptt. TIDUR!!lupa2 sblum tidur GOSSIP!!!dan tahu mcm2 psai budak2 TESL...huahuahua..best woooooo...

    16 june 2010

    (baru 16 ka?)!!!!haha.mampoih la bnyk lagi ka nk cerita?okeh2 aku cuba pendekkan...hari ni kenduri rumah pengantin perempuan iaitu isteri kpd abg cik anis..semua bertolak ke masjid yg terletak di dlm felda..jauh gk dari rumah cik anis..dan jalan nk ke felda tu dipenuhi dgn... TAIK LEMBOOO!!mmg bnyk la.terbaek dari ladang gandum...mula2 jumpa taek lembu ja..lps dah lama kmi semua jumpa lembu2 sedap ja dok parking kat jalan raya tu..xpon lembu tu ingt jln raya tu bapak depa yg punya kot..hahahaha..sengal betul! sampai di masjid dan upacara akad nikah pon dijalankan..hahaha..SEKALI lafaz ja abg cik anis dh bergelar suami..wow! kan??haha
    lps tu kna pi umah pompuan plak..sambil kami semua memegang brg2 hantaran kami diwajibkan selawat ke atas NABI MUHAMMAD SAW dan masuk la ke perkarangan umah tu.. diri kami ni mmg la femes habes..dah pegang brg hantaran mestilah org semua tengok kan?? *rasa mcm artis ja* hahaha..

    sewaktu di luar masjid utk akad nikah.tengah tunggu pengantin perempuan lama sangat..



    p/s: jgn sekali2 atau cuba2 nk pegang SIRIH masa nak angkat brg2 hantaran,,walaupon sirih nmpk ringan tp tugas org yg nk bawak sirih tu mmg berat okeh!!hahaha..

    lps mkn kenyang kat rumah pihak perempuan *walaupun kna berebut2 tempat time nk mkn* kami tidur dgn jayanya!!!mlm tu nk dijadikan cerita yg lawak...aku a.k.a muka ketat terlekat tulang ikan masin...

    ni cth tulang la..ntah tulang ikan apa yg aku kebas??ngee :P



    mula2 diam..sbb sebelum ni slalu ja terlekat..amek nasi putih sekepal mcm tu..cuba telan tp xlepas gk..gtau hajar..dia gtau cik anis..cuba lagi mkn nasi sekepal..xLEPAS jugak..minum air..TAK JUGAK! mcm2 cara aku buat.antaranya:
    • mkn nasi sekepal selama beberapa kali (cubaan gagal)
    • mkn roti sekeping tetapi dikoyak2 kecik seperti bola (cubaan gagal)
    • minum air dlm periuk smbil selawat(petua org tua2) (cubaan gagal)
    • minum air dlm cawan smbil selawat (cubaan gagal)
    • masukkan jari ke dlm mulut supaya muntah *kot2 tkeluar tulang ikan* (cubaan gagal)
    • tidur awal supaya esok bgn dan berharap tulang ikan hilang (cubaan GAGAL)
    lantas, aku yg emo, sedikit muka ketat tidur awal mlm tu..bukan sbb apa.sbb dh cuba bnyak cara tp tulang tu degil!!!!degil sngt..xnk kuar gk..ngada nya tulang...eeeiiii.GERAM!


    17 june 2010

    hari ni kenduri rumah cik anis..rasa seronok sbb aku mcm tuan rumah ja..opsss sebelum tu terlupa..bgn dari tidur berharap la sangat tulang ikan hilang..tp ada gk..rupa2 rupanya aku mimpa ja yg tulang ikan dh hilang,..cik anis dtg ke bilik tnya tulang dh hilang belum??aku ckp tak..dia ckp jom g hospital..sbb dia nk amek result medical check up dia skali..so aku boleh la tumpang sekaki gk..ye lah..xnak aku tahan rasa sakit tu..baik aku g ja hospital...aku pun dgn xdk mud plus sedikit muka ketat, tiba di hospital bersama2 pakcik cik anis..dia minta ic..aku dgn selamba bok kuar kad bank!! *apa kes wei* ntah la..ok2 dh buat appointment tiba2 nama aku di panggil dgn microphone okeh.. *femes sebentar* hahaha.tapi femes terlekat tulang ikan buat hape!!xnak aku..ahahaha..setibanya di wad emergency..doktor plak hensem!!!best3..dia soh aku buka mulut seluas2 alam yg boleh..sambil doc memegang lampu suluh dia kata 'ha, dh nmpk tulang ikan tuh'...hatiku tersenyum riang..wlpun muka sedikit ketat..ya la SERONOK kau...mula2 aku ngaku rasa takut gk la doc tu xdpt jumpa tulang ikan ke hape..risau i u knoe.. hehehe..siap pikir kna operate gituh..haha.doc menghilangkan diri..tiba2 dia pgg GUNTING!! tp muncung yg pnjang dan tirus..ntah la apa objek alah tu..aku rsa mcm gunting la..hahaha..doc memanggil pembantunya sbb dokter hanya ada 2 tgn xcukup nk pgg lampu suluh..pmbantunya menyuluh mulut aku,,doc sempat berkata..'cuba tahan dan jgn muntah!'..aku kaget..tiba2 dia masukkan objek yg mcm gunting tuh, dia tarik *tak sakit la* jeng3..dia tunjuk..ni ha tulang ikan..sumpah kau..kecik ja..ya la tulang ikan masin mana besar2 kan?terus aku try telan tengok..testing testing!! yea!!yea!!xsakit dah..LEGA OKEH..hanya Allah ja yg tau..haha..kuar la bilik kecemasan wlpun sblum kuar doc ada sembang2 manja ngn i..hahaha..cik anis kata masa aku kuar bilik doc tuh.mcm nmpk satu sinar kebahgiaan di wajah muka ketat..mana xnya kau.. lega kot,,amin..nseb baik semua okeh!hahaha. aku hanya mampu tersenyum lebar k. :))

    lebih kurang mcm ni la aku senyum!cuma gigi i xberbesi okeh!


    lepas balek dari hospital tu, kmi semua bersiap2 sbb nk jadi pengantin..eh2 silap la plak..bukan nk jadi pengantin la..bersiap2 sbb kenduri rumah pengantin lelaki iaitu abg kpd cik anis kita.. hoho..mmg bestlah..kami org antara muka2 terawal yg menjamu selera..no no no..silap2..mr. anep yg mkn dulu..ha anep pon dtg kau..siap nek moto lg tu..awal la dia dtg..pkai bju kaler biru.. lari tema..tema kami warna MERAH!!ya, merah itu berani,.hahah..lps anep mkn dan balik *penat km melambai2*, kami plak mkn tp cik anis xjoin sbb dia kata tuan rumah mkn lmbat sket..sbbkan perut2 kami yg kecik dah nyanyi lagu keroncong kami pun mkn dgn lahap sekali *mcm kebulur ja* hahaha.. nk tau menu dia apa x??mesti nak kan...haha..menu dia ialah :

    • GULAI DAGING (xbrapa pedas tp manis2) (sedap2)
    • kerabu mangga yg superb
    • sayur kelapa warna puteh (xpernah mkn) (nisa kata sedap)
    • sayur kacang panjang bersama hati dan perasaan (sedap)
    • ikan masin (knferm aku xbrani tengok) *takot tercekik tulang beb ^^ *
    • sambal belacan (hajar kata sedap!)
    • kuih kaler hijau (agar2 kot)
    • tapai (xmkn pon)
    • dadih kaler pink (rsa mcm mkn buat strawberry fresh)
    • bubur kacang (sedikit pekat)
    • air sirap merah!
    TERLIUR kan?ya mmg sedap la masakan ala tganu..xrugi gk la aku pi sbb dpt gk merasa suasaana kenduri yg xsama dgn penang..haha..kalau kat tempat aku wajib ada ayam masak merah dan acar buah..so di sini kita boleh mempelajari budaya makanan yg berbeza2 ya..mmg bgus..erm,,,apa lagi ya? oh ya lupa plak....selepas habes mkn..kami jadi setiausaha letak2 bunga telur dlm bakul..eh silap AJK la..setiausahanya cik anis..kami cuma AJK je..tp apa2 pun kmi mmg cekap...u noe..km mmg buat kerja dgn penuh dedikasi dan rasa cinta akan....eh2..dah mula merepek...erm2..sambil2 mkn bubur kacang hijau..tiba2..zahidah kata ayah dia dah sampai...bila dia kata begitu, maksudnya aku dan hajar dah kena berangkat dari rumah cik anis sbb kami balik tumpang cik zii..so, aku dan hajar mula kerisauan sbb ayah zii tersampai sedikit awal drpd waktu yg ditetapkan..(awal bnyk jugok la)haha..so xleh awal2 sbb tiket aku dan hajar pukul 9 mlm..dan jam pada waktu itu menunjukkan pukul 4 ptg kot..ianya tidal logika langsung jika aku dan hajar kna jln2 pusing stesen bas KT,,,oh no!!tak munglin you..sbb i nak mandi k..i rasa panas2..tiba2..nisa ada plan..kita berdua tumpang rumah choko atau nama sebenarnya nurul el..lupa nk inform u all semua..choko pon dtg kenduri umah cik anis..dia,mak,kakak 2 org dan ayah dia..tapi ayah zii mana tau jln nk ke rumah choko??masyAllah..conflict!!conflict lagi..tiba2 hajar yg cantik,comel juga lagi bijak ada plan hebat..nak tau apa??ya dia suruh choko ikut kami skali..choko kna naik kereta ayah zii la ngn kami.so nti bolehla choko menunjukkan kpd kami semua rumah beliau..mesti la dia tau jln nk ke rumah dia kan?*rumah sendiri kot* setelah penat bermesyuarat..eh silap..haha.setelah penat berbincang, choko dan semua yg lain bersetuju, lalu kmi kemas beg dan pulang ke rumah choko di kuala terengganu..bila sampai ja umah si choko.. oh my..i like..rumah dia CANTIK!!suka suka suka..boleh la nk promote sket..n mak choko baik n peramah..malu i yg cantik ni..hahaha..kakak2 choko yg cun melecun dan sedikit sengal2 juga mmg best la..seronok..setelah tiba dan diperkenalkan bilik baru kami.wah!merangkap bilik kakak beliau..aku dan hajar baru mau lending atas katil yg empuk..tiba2..kami terdengar ketukan..TUK TUK TUK!!!seram sejuk dibuatnya..rupa rupanya si choko..nak ajak kami kuar g taman monumen dekat ngn losong..tiket sorang rm15 siap dpt passport n voucher kupon rm3 sorang...jln2 dlm tu smbil tengok menara2 masjid yg dibina..ada bnyk2 masjid la..antara yg i ingat masjid kristal, masjidil haram, dan bnyak lagi la..rekaan bentuk masjid yg dibina mmg unik la..ada bentuk cylinder la,pyramid la, dan mcm2 lagi..dah penat berjalan kami minum2 dan balik..


    taman monumen :P



    hajar dgn saya di hadapan salah sebuah masjid..unik kan?berpusing2 gitu..dan kami berbelang :)



    lps dh smpai umah km mkn mee goreng dan siap2 utk pulang..salam salaman dgn ibu choko dan beli mcd dulu buat bekal dlm bas..aku sama bas dgn hajar..tp xsama seat..oklah..tidur nyenyak je spanjang perjalanan..cuma aku xtahan sejukkkkk la..dah pkai stocking, sweater..tp masih sejuk gk..ish3.. mungkin jugak lemak2 di bdn aku dah berkurangan..wallahualam..hahaha *penipuan*

    p/s: selamat tiba di rumahku, minden heights pada pukul 0530 am.sambung tidur :P


    itu ja kot..penat2..salam semua!



    5 comments:

    1. hunnyhanani said...:

      awin~~keep up the work~~sronok bca blog hg..
      klo ad msa,lawat2 la blog ak ye..
      hunnyhanani.blogspot.com

    1. Nurul Anis said...:

      win. mi aq gelak KUAT2 bce blog ang...hahahah

    1. ~muka ketat~ said...:

      nani~thanx syg..aku mmg dh lama follow blog hg :P
      cuma aku follow dlm diam :P best!!!

      nisa~asal bg mi hg baca??malu la i :P

    1. ayatnano23 said...:

      hhhahaahaa~
      besnya anda p terengganu^^
      best2...
      hmm..best la~

    1. ~muka ketat~ said...:

      ayat~ utk aku yg baru nk bermula..komen anda bnyak membantu..thanx again~~akan tulis dgn lebih baik lg :)

    Post a Comment